Siirry sisältöön
Visit Parikkala

Tiedote Parikkalan Sahanrannan pohjavesiselvityksestä

17.6.2024 Uutiset

Asukas- ja mediatiedote 17.6.2024

Parikkalan Sahanrannan pohjavesiselvitys alkaa – puhdistusalueen kasvusto
on lähtenyt hyvin kasvamaan

Sahanrannan pohjavesiselvitys on alkanut, ja ensimmäiset seurantanäytteenotot aloitetaan kesäkuussa. Puhdistusalueelle istutettu kasvillisuus on lähtenyt hyvin kasvamaan. Kesän aikana tehdään vielä pieniä korjaustoimia, kuten pensasaidan uusimista.

Sahanrannan puhdistusalueen kasvusto on tarkastettu kesäkuussa 2024. Istutettu kasvillisuus on lähtenyt kasvamaan hyvin. Puhdistusalueen pohjoisosassa tehdään vielä kesän aikana pieniä korjaustoimia. Korjaustoimissa uusitaan pensasaitaa, joka ei ole lähtenyt odotetusti kasvamaan talven jäljiltä. Puhdistusalueelle istutetaan myös kaksi uutta puuntaimea. Lisäksi alueelta kitketään isoimpia rikkaruohoja. Puhdistusalueen nurmenleikkuu on aloitettu ja nurmikon kasvun odotetaan kiihtyvän kesän aikana.

Sahanrannan pohjavesiselvitys on alkanut kolmen uuden pohjaveden havaintoputken asentamisella toukokuussa 2024. Sahanrannan pohjavesiselvityksen seurantanäytteenotot aloitetaan kesäkuussa selvityssuunnitelman mukaisesti. Seurantanäytteenotossa näytteitä otetaan kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Näytteet otetaan pohjaveden pinta- ja pohjakerroksista vuosien 2024-2026 aikana. Tulokset raportoidaan vuosittain, ja selvityksen loppuraportti tehdään syksyllä 2026.

Pohjavesiselvityksen tavoitteena on tuottaa tietoa pohjaveden tilasta siten, että voidaan luotettavasti arvioida pohjaveden mahdollinen pilaantuneisuus, pilaantuneisuuden laajuus ja puhdistustarve kohtuullisessa ajassa.

Sahanrannan pohjavesiselvitys toteutetaan Parikkalan kunnan ja Pirkanmaan ELY-keskuksen toimesta yhteistyönä Pirkanmaan ELY-keskuksen toteuttamassa valtakunnallisessa Maaperä kuntoon -ohjelmassa.

Lisätietoja
Parikkalan kunta:
Vesa Berg, rakentamispäällikkö, Parikkalan kunta, puh. 040 653 1513,
sähköposti: vesa.berg@parikkala.fi

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:
Jari Tiainen, PIMA-asiantuntija, Pirkanmaan ELY-keskus, puh. 0295 026 235,
sähköposti: jari.tiainen@ely-keskus.fi

Ramboll Finland Oy
Olli Kolari, projektipäällikkö, Ramboll Finland Oy, puh. 040 682 8672,
sähköposti: olli.kolari@ramboll.fi