Siirry sisältöön
Visit Parikkala

Pelastustoimesta vastaa Etelä-Karjalan pelastuslaitos.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos tuottaa pelastustoimen palvelut Etelä-Karjalan kuntien alueella. Pelastustoimen alue voi käyttää apunaan sopimuspalokuntia. Näitä ovat vapaaehtoiset palokunnat, laitos- ja teollisuuspalokunnat sekä sotilaspalokunnat.

Sopimuspalokunnat toimivat kaupungeissa ammattipalokuntien tukena, maaseudulla ne kantavat paikoin yksin vastuuta pelastustoiminnasta.

Sopimuspalokunnat ja niissä toimivat vapaaehtoiset saavat työstään korvauksen. Palokunnassa vapaaehtoisesti työskentelevällä henkilöllä on oikeus asianmukaisiin terveystarkastuksiin. Sopimuspalokunnissa työskentely kuuluu myös työturvallisuuslain piiriin.

Parikkalan kunnan alueella sopimuspalokuntina toimivat Parikkalan VPK, Särkisalmen VPK ja Saaren VPK .

Parikkalan alueella on siirrytty vuoden 2018 alusta sopimusperustaiseen nuohousjärjestelmään.

Sopimusperusteisessa nuohousjärjestelmässä rakennuksen omistaja tai haltija voi sopia nuohouksesta vapaasti haluamansa nuohousyrittäjän kanssa. Nuohoustyön hinta määräytyy vapaasti.

Palotarkastuksista vastaa kuntien yhteinen pelastusviranomainen. Palotarkastuksiin kuuluvat yleinen ja erityinen palotarkastus, jälkitarkastus, ylimääräinen palotarkastus sekä omavalvonta. Palotarkastaja antaa paloturvallisuudesta ohjeita ja neuvoja, ja tarkastuksesta laaditaan pöytäkirja.

Kiinteistön omistajan, haltijan tai toiminnanharjoittajan on pyynnöstä toimitettava viranomaiselle pelastussuunnitelma ja muita tietoja rakennuksen palo- ja poistumisturvallisuudesta.

Ihmisiä ja omaisuutta suojataan poikkeusoloissa väestönsuojelun keinoin. Suojelua on myös poikkeustilanteisiin varautuminen. Väestönsuojelun tunnus on sininen tasasivuinen kolmio oranssilla pohjalla.

Väestönsuoja suojaa aseilta, rakennusten sortumilta, ionisoivalta säteilyltä ja myrkyllisiltä aineilta. Tilan tulee olla riittävän lämmin, ja siellä pitää olla riittävän hyvä hengitysilma ja hygieniavarustus.

Väestönsuojelusta vastaavat kuntien pelastus-, terveys- ja muut tarvittavat viranomaiset. Kunnan tehtävänä on laatia eri toimialojen valmiussuunnitelmat ja rakentaa väestönsuojia.

Kokonaisturvallisuuden hallinta Etelä-Karjalassa kattaa uhkiin varautumisen, erilaisten häiriö- ja kriisitilanteiden johtamisen ja niistä toipumisen.

TURVA- konsepti on Etelä-Karjalan maakunnan alueelle muodostettu toimintamalli, jonka keskeisenä tehtävänä on edistää, kehittää, yhteen sovittaa ja koordinoida kokonaisturvallisuuteen liittyviä asiakokonaisuuksia sekä yhteistoimintaa maakunnan kehyksessä