Siirry sisältöön
Visit Parikkala

Kunta sijaitsee Etelä-Suomen läänin koillisosassa ja kuuluu Etelä-Karjalan maakuntaan. Maantieteellisesti kunta rajoittuu Ruokolahden ja Rautjärven kuntiin sekä Savonlinnan ja Kiteen kaupunkeihin. Lisäksi kunta rajoittuu 65,1 km Venäjän valtioon. Parikkalan kokonaispinta-ala on 760,9 km², josta vesistöä 167,7 km² .

Parikkalan asema
Parikkalan asema

Hyvät liikenneyhteydet

Helsinki-Joensuu -rata kulkee Parikkalan keskustaajaman läpi. Parikkalan asemalla pysähtyvät kumpaankin suuntaan kulkevat junat useamman kerran päivässä.

Lisäksi Parikkalan ja Savonlinnan välillä kulkee kiskobussi, jonka aikataulut on sovitettu niin, että jatkoyhteydet Helsinki-Joensuu -junille mahdollistuvat.

Parikkalan läpi kulkee Joensuun kautta pohjoiseen valtatie 6, josta haarautuu Särkisalmella valtatie 14 Savonlinnaan ja siitä edelleen Juvan kautta Mikkeliin ja Kuopioon.

Lähimmät lentoasemat ovat Savonlinnassa (n. 50 km) ja Lappeenrannassa (n. 100 km).

Simpelejärvi
Parikkalan keskustaajama Simpelejärven rannalla.

Luonto ja upeat maisemat

Parikkalan keskustaajama sijaitsee kalaisan Simpelejärven rannalla. Kunnan pohjoispäässä sijaitsee Karjalan Pyhäjärvi ja siinä välissä Saarella Pieni ja Suuri Rautjärvi. Lisäksi on lukuisia pienempiä lampia.

Parikkalasta löytyy hyvät marjastus- ja sienestysmaastot, retkeilyreittejä, hiekkarantaa, puhdasta luonnonrauhaa. Varsinkin Siikalahdella ja Pienen Rautjärven kahdella lintutornilla voi bongata monenlaisia lintuja.

Keskustan uimaranta ja beachvolley-kenttä
Keskustan uimaranta ja beachvolley-kenttä

Harrastusmahdollisuuksia

Liikuntaharrastuksiin löytyy monenlaisia mahdollisuuksia:

Kesällä mm. uimarannat eri puolilla kuntaa, pyöräily- ja retkeilyreitit, upea urheilukenttä ja torin viereinen ulkokuntosali Simpelejärven rannalla sekä tenniskentät ja frisbeegolf-radat kuntakeskuksessa ja Saarella. Ympärivuoden toimii Parikkalahalli, jossa on liikuntasalien lisäksi hyvin varusteltu kuntosali. Saarella on myös pieni uimahalli ja kuntosali samassa yhteydessä. Lisäksi on yksityisten ylläpitämiä kuntosaleja Niukkalassa ja Tarnalassa.

Talvikaudella sekä kunta että kansalaisopisto järjestävät ohjattuja liikuntaryhmiä, ja kansalaisopistossa voi harrastaa paljon muutakin, kuten esimerkiksi käsitöitä, musiikkia ja kielten opiskelua.

Talvella jatkuvasti ylläpidettyjä hiihtolatuja löytyy eri puolilta kuntaa kymmeniä kilometrejä.

Patsaspuiston patsaita
Parikkalan Patsaspuisto

Nähtävyyksiä

Parikkalasta löytyy paljon julkisuuttakin saanut Patsaspuisto, jossa on yli 500 erilaista, ilmeikästä betonipatsasta, joista suurin osa esittää ihmisiä eri asennoissa.

Kunnan alueella on myös 3 komeaa kirkkoa johtuen siitä, että vuoden 2005 alussa Parikkala, Saari ja Uukuniemi yhdistyivät. Jokaisella yhdistyneellä kunnalla oli luonnollisesti oma kirkkonsa.

Tilastotietoja

Asukasluku 31.12.2022:
4 439

Ikäjakauma 31.12.2021:
– 0–14-v. 10,1 %
– 15–64-v. 48,3 %
– yli 65-v. 41,6 %

Työttömyysprosentti joulukuu 2022:
10,3 %

Elinkeinorakenne 31.12.2020:
Maa- ja metsätalous 18,3 %
Teollisuus- ja rakentaminen 16,3 %
Palvelut 62,3 %

Parikkalan kunnan vakituisen henkilöstön määrä 1.1.2022:
hallinto 7
elinkeinot 1
sivistys 87
tekninen (sis. ruoka- ja puhtauspalvelut) 34
yhteensä 129

Määräaikaisia n. 70