Siirry sisältöön
Visit Parikkala


Paras tapa tutustua Parikkalan ja Etelä-Karjalan upeaan luontoon on tietenkin polkupyörällä. Rantaviivoilta on upeat näkymät tyypilliseen suomalaiseen järvimaisemaan. Hyvin hoidettujen polkujen varrella on lukuisia mahdollisuuksia levätä joko kahvilassa tai suoraan virkistävällä järven rannalla. Alueen historiaa voi myös elää uudestaan ​​vierailemalla pyöräilyretken ohessa historiallisissa kohteissa. Järvialueen loputtomien metsien läpi pyöräillessäsi voit nauttia puhtaasti omasta rauhasta ja kotimaan maisemista. Alueella pyöräily on täysin stressitöntä, sillä poluilla on reilusti tilaa intohimoisille pyöräilijöille, ja luonto kutsuu sinua lepäämään upeilla taukopaikoilla.

Parikkalassa pyöräillään touko-elokuussa viikoittaisia Torstaipyöräilyjä, jotka tutustuttaa niin kuntalaisen, kuin matkailijankin Parikkalan eri luontokohteisiin. Yhteisen pyöräretken huipentaa matkan varrella keitettävät nokipannukahvit. Parikkalan Latupiikojen ja -poikien järjestämien pyöräilyiden lähtö tapahtuu Parikkalan torilta klo 10.00.

Tänä vuonna Torstaipyöräilyt alkavat 9.5. Helatorstaina.

Torstaipyöräilyjä poljetaan viikoittain touko-elokuussa. Lähtö aina klo 10.

Parikkalan pyöräilyreitit

Lintuinmaan pyöräilyreitti

Tämä reitti sopii kahden päivän retkeksi perheille sekä muille linnuista ja luonnosta kiinnostuneille pyöräilijöille. Yöpymiseen on tarjolla kodikasta maaseutumajoitusta eli mökkejä ja aittamajoitusta. Parikkalan taajaman läheisyydessä sijaitseva Siikalahti on Simpelejärven itäosan lahti. Sen poikkeuksellisen monimuotoinen pesimä- ja muuttolinnusto tekee Siikalahdesta todellisen lintuparatiisin! Parikkalan maisemia ja luontoa määrittää Laatokan karjalan luontotyyppi, johon alue kuuluu. 

Reitin pintamateriaali: asfaltti ja soratie. Noin puolet reitistä on soratietä.

Rautaesirippureitti Imatralta Parikkalaan

Rautaesirippureitti Imatralta Parikkalaan on osa Euroopan laajuista pyöräilyreittiä. Reitin kohteissa voit tutustua alueen historiaan idän ja lännen rajalla.

Tämän EuroVelo 13 -reitin Suomen osuus seurailee Suomen itärajaa niin lähellä Venäjää kuin mahdollista pohjoiseen Näätämöön saakka. Reitille houkuttelevat hiljaiset ja hyväkuntoiset tiet sekä Suomen upeat metsämaisemat. 

Rautaesirippureitti, Simpele – Parikkala

Rautaesirippureitillä Rautjärveltä Parikkalaan näet Venäjän rajan läheisyydessä kauniiden maalaismaisemien ja vanhojen hovien lisäksi ainutlaatuisen Parikkalan Patsaspuiston.

Rautaesirippureitti, Parikkala – Ruokolahti

Rautaesirippureitin paluureitti metsämaisemien kautta Parikkalasta Ruokolahdelle sopii hyväkuntoiselle gravel-pyöräilijälle. Matkalla on ”huippupaikkoja”, joissa pysähtyminen kannattaa.  


Paikallisia suosittuja pyöräilyreittejä

Ristimäki – Poutala: Parikkalan tori – Parikkala kk – Ristimäki – Lahdenkylä – Poutala – Ristiharju – Parikkalan tori. Matka noin 20 km. Reitin varrella voit tutustua mm. Parikkalan kirkkoon, Hauta-Ollin mökkiin/Meijerimuseoon. Ristiharjuntieltä voit poiketa kävelemään upealle Pikku-Punkaharjulle. Asvaltti- ja sorapinnoite.

Siikalahden lenkki: Parikkalan tori – Rautatieasema – Opintie – Kaukolantie – Kannaksentie – Tiviäntie – Parikkalantie. Matka noin 14 km. Asvalttipinnoite.
Reitti kulkee upean Siikalahden lintukosteikon ohitse, jossa opastuskeskus ja tarkkailutornit. Opastuskeskuksen vieressä nuotiopaikka.

Simpelejärven ympärireitti: Parikkalan kuntakeskus – Parikkalantie – Särkisalmi – Melkoniementie – Kaljusenkyläntie – Simpele – Vt 6 – Tiviäntie – Parikkalantie.
Matka noin 52 km. Matkan varrella mm. Äijönvuori (poikkeama), Maalaispuoti, Patsaspuisto, Parikkalan kirkko. Asvaltti- ja sorapinnoite.

Rajatien reitti: Kirjavala – Kesusmaa – Intsilä – Pitkäpohja – Kesusmaa – Kirjavala. Aisti valtakunnan rajan läheisyys. Poikkea katsomaan myös Mykkiin kiviä. Matka noin 28 km. Asvaltti- ja sorapinnoite.

Kyläteiden reitti: Särkisalmi – Savikumpu – Rautalahti – Kinnarniemi – Savikummunsalo – Särkisalmi. Matka 23 km. Koe maaseudun kylien tunnelma. Asvaltti- ja sorapinnoite.

Pitäjänpolkaisu: Akonpohja – Saari kk – Honkakylä – Tarnala – Akavaara – Kirjavalansalo – Kirjavala – Akonpohja. Matka noin 40 km. Tutustumiskierros entisen Saaren kunnan kyliin. Asvaltti- ja sorapinnoite.

Lentteen lenkki: Niukkala – Kumpu/Lentteentie – Hiiltamo – Niukkala. Matka noin 14 km. Matkan varrella voit tutustua mm. Juholan Biisoni Areenaan, Kummun kyläkotaan ja näkötorniin sekä Kummun tsasounaan. Asvaltti- ja sorapinnoite.

Kummun polkaisu: Niukkala – Kummunkylä – Kangas – Tarnala – Niukkala. Matka noin 26 km. Matkan varrella voit tutustua Kummunkylän ja Tarnalan idyllisiin kylämaisemiin. Asvalttipinnoite.

Kilometrikisa 2023

Kesän Kilometrikisa käynnistyy 1.5.2024 ja jatkuu 30.9. saakka.
Parikkalan joukkueen nimi on Parikkalan Kuntopolkijat ja kirjautumiskoodi on Parikkala2024. Joukkueeseen voit liittyä osoitteessa http://www.kilometrikisa.fi/teams/join/. Jos olet mukana ensi kertaa, rekisteröidy ensin käyttäjäksi, jonka jälkeen voit ilmoittautua joukkueeseen.

Voit kasata myös oman joukkueesi ja kisata muiden työyhteisöjen, yhdistysten, seurojen, harrastus- ja ystäväporukoiden joukkueessa ja haastaa muut mukaan! Rekisteröi joukkueesi täältä: https://www.kilometrikisa.fi/teams/register/

Kilometrikisan sivusto

Simpelejärven ympäripyöräily järjestetään maakunnallisena Kyläpyöräilypäivänä 11.5.

REITTI:
Parikkalan tori – Moskuu – Särkisalmi – Melkoniemi – Peruspohja – Kaljusenkylä – Simpele – Koitsanlahti – Joukio – Ristimäki – Parikkala (54 km)

HUOM! Melkoniemen ja Kaljusenkylän väli hiekkatietä.
Mahdollisuus myös pyöräillä vain osa matkasta ja käydä ilmoittautumassa taukopaikalla Melkoniemen kyläyhdistyksen järjestämällä taukopaikalla ns. Brysselin rannassa (Melkoniementie 1480).
Matkaa Särkisalmelta 15 km.

Pyöräilykuntien verkosto

Parikkala on osa Pyöräilykuntien verkostoa.
Pyöräilykuntien verkosto ry on kuntien, valtionhallinnon, yritysten, järjestöjen ja muiden tahojen välinen yhteistyöverkosto. Verkoston päätavoite on pyöräilyn ja kävelyn lisääminen kestävinä liikennemuotoina ja arkiliikuntana, jotka tuottavat hyvinvointia yksilölle, yhteiskunnalle ja ympäristölle. Verkostoon kuuluu 180 jäsentahoa, joista 144 on kuntia ja kaupunkeja. Pyöräilykuntien verkoston jäsenkunnissa on yli 4 000 000 asukasta.

Pyöräilykuntien verkosto ry