Siirry sisältöön
Visit Parikkala

Hyvän vuokra-asumiseen kuuluu vuokranmaksun hoitaminen ajallaan ja mahdollisista maksuvaikeuksista ilmoittaminen. Käytä vuokralaskua maksaessasi aina laskussa olevaa viitenumeroa, koska silloin maksutiedot kohdistuvat varmasti oikein.

Mikäli Sinulla on ongelmia vuokranmaksusi kanssa, olethan mahdollisimman nopeasti yhteydessä laskuttajaan.

Käytämme erääntyneiden maksujen maksumuistutus- ja perintäpalveluiden hoidossa Intrum Oy:tä. Muistutuslaskut ja perintäkirjeet toimitetaan heidän toimesta.

Oletko saanut Intrumilta kirjeen?

Kun maksat laskun kirjeen maksutiedoilla eräpäivään mennessä, asia on sillä kunnossa. Voit maksaa laskun myös kirjautumalla Oma Intrum –palveluun, joka on auki ympäri vuorokauden.

Mikäli et pysty maksamaan laskua eräpäivään mennessä, nopein tapa saada apua on kirjautua Oma Intrum –palveluun. Sitä varten tarvitset pankkitunnukset sekä kirjeessä näkyvän asianumeron. Oma Intrumissa voit kätevästi maksaa velkasi, ehdottaa maksusuunnitelmaa tai lähettää viestin Intrumin asiakaspalveluun.

Voit ottaa Intrumiin yhteyttä myös puhelimitse kirjeessä mainituilla yhteystiedoilla.  Mikäli Sinulla ei ole kirjettä, voit soittaa Intrumin vaiheen numeroon 09 229 111, josta Sinut ohjataan asiakaspalveluun.

Intrumin verkkosivuilla voit tutustua tarkemmin https://www.intrum.fi/fi/asiakaspalvelu/

Autopaikkoja on tarjolla rajoitetusti, mutta pyrimme siihen, että jokaisella huoneistolla on mahdollisuus vuokrata ainakin yksi autopaikka. Mikäli asukkaalla on tarvetta useammalle autopaikalle, niitä pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan. Autopaikan vuokra maksetaan muun vuokran yhteydessä samalla laskulla. Autopaikkoja vuokrataan vain säännöllisesti käytössä olevan rekisteröidyn auton tai moottoripyörän säilytykseen.

Lämmitysjohtoja ei saa jättää roikkumaan pistorasiaan eikä jatkojohtoja saa käyttää. Lämmityspistorasian kansi on pidettävä aina lukittuna.

Vieraat voivat pysäköidä piha-aluille ainoastaan vieraspaikoille. Ajoneuvoja voi pysäköidä ainoastaan niille merkityille paikoille.

Autonpesu kiinteistön piha-alueella on kielletty.

Piha-alueilla ajoa tulee välttää, jotta ne pysyvät turvallisina ja viihtyisinä kaikille asukkaille.

Auton sisätilalämmittimen käyttö

Käytä tyyppihyväksyttyjä auton sisätilanlämmitykseen tarkoitettuja laitteita ongelmien välttämiseksi.

Ota yhteyttä asuinkiinteistösi kiinteistönhoitajaan autopaikka-asioissa.

Vuokralaisena olet vastuussa huoneiston kunnosta ja velvollisuutesi on ilmoittaa kaikista epäkohdista ja vahingoista välittömästi omistajan edustajalle (kiinteistönhoitaja, kiinteistösihteeri tai rakentamispäällikkö).

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

ASUMISRAUHA

Kello 22–07 on yöaikaa, jolloin taloissamme tulee kunnioittaa kaikkien asukkaiden yörauhaa.

Ilmoita naapureille hyvissä ajoin etukäteen,

* jos järjestät kodissasi juhlat
* teet remonttia, joista aiheutuu normaalia lujempaa ääntä.
Varmista ilmoituksesta huolimatta, ettet silloinkaan häiritse kohtuuttomasti naapureita.

Kerrostaloissa ja rivitaloissa asutaan lähellä toisia. Talon ilmapiiriin ja viihtyvyyteen vaikuttaa merkittävästi se, että arkinen yhteiselo sujuu naapureiden kesken. Muista siis, että olet itsekin naapuri ja huomioi muut asukkaat, niin arki sujuu leppoisammin.

Asukkaana vastaat myös omien vieraiden osalta huoneenvuokralain ja järjestysmääräysten noudattamisesta.

HÄIRIÖKÄYTTÄYMINEN

Mikäli naapurisi asuminen on äänekästä tai muuten levotonta ja se häiritsee muiden asukkaiden kotirauhaa kohtuuttomasti, ota häiriön laadusta riippuen yhteyttä heti poliisiin tai seuraavana arkipäivänä kiinteistösihteeriin.

Kerro kirjallisessa ilmoituksessa: missä ja mitä on tapahtunut, milloin ja kuinka kauan häiriö kesti. Kirjalliseen häiriöilmoitukseen vaaditaan vähintään kahden eri ruokakunnassa asuvan täysi-ikäisen henkilön allekirjoitukset. Häiriöilmoituslomakkeen saat tarvittaessa isännöitsijältä kiinteistösihteeriltä ja alla olevan linkin kautta. Kun asiasta on tehty kirjallinen ilmoitus, ottaa kiinteistösihteeri ilmoituksen jättämisen jälkeen yhteyttä häiriön aiheuttajaan. Häiriökäyttäytymisen ollessa toistuvaa ja jatkuessa varoituksesta huolimatta, voi vuokrasopimuksen purkaminen tulla eteen.

ILKIVALTA

Ovien kunnollinen lukitseminen torjuu tehokkaimmin ilkivaltaa ja muuta rikollisuutta. Lukitse oma asuntosi asianmukaisesti ja huolehdi ilta- ja yöaikaan talon ulko-oven lukkiutumisesta.

Mikäli kiinteistön omaisuutta tai irtaimistoa vahingoitetaan, on tekijä korvausvelvollinen. Havaittuasi ilkivallanteon, ilmoita siitä poliisille ja kiinteistösihteerille, jotta vahingontekijä saadaan vastuuseen. Muutoin ilkivallan korjauskustannukset jäävät yhteisesti asukkaiden maksettavaksi.

LEMMIKIT

Kotieläimet ovat asunnoissa sallittuja, mutta ne eivät voi kulkea vapaana huoneiston ulkopuolella. Kotieläimet eivät saa häiritä muita talon asukkaita, liata rakennuksia tai kiinteistön aluetta. Lemmikkejä ei voi pestä yhteisissä saunatiloissa tai pesutuvassa, eikä niitä voi päästää lasten leikkipaikoille. Kotieläimen aiheuttamat vahingot korvaa aina eläimen omistaja. Huoneistossa asuvien eläinten lukumäärässä tulee noudattaa kohtuullisuutta. Ammattimaiseksi katsottava koirien, kissojen tai muiden eläinten kasvattaminen on kielletty.

Luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen parvekkeilla ja kiinteistön alueella on kielletty.

TUPAKOINTI

Tupakointi on kielletty talojen yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa. Tupakointikielto asunnoissa on kirjattu vuokrasopimukseen. Asumisviihtyvyyden turvaamiseksi tupakointia ei suositella parvekkeilla. Vuokralainen on korvausvelvollinen tupakansavun huoneistolle aiheuttamista vahingoista.

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

Järjestyssäännöt löytyvät Lomakkeet -kansiosta.

LÄMMITYS

Sopiva sisälämpötila on 20-22 astetta. Se mitataan lämpömittarilla metrin korkeudelta ja noin 1,5 metrin päästä ulkoseinästä.

Yleisin lämmitysmuoto on ns. vesikeskuslämmitys, jossa lämmitetty vesi johdetaan asunnon pattereihin. Älä peitä patteritermostaattia verhoilla tai huonekaluilla, koska silloin termostaatti ei pysty havaitsemaan asuntosi lämpötilaa oikein, vaan sulkee venttiilin ja huone viilenee. Jos taas venttiili on tuuletusikkunan alla ja ikkuna on pitkään auki, termostaatti avautuu, patteri kuumenee ja lämpöä haihtuu hukkaan.

Sähkölämmitteisissä kohteissa voit säätää asuntosi lämpötilaa haluamallesi tasolle sähköpatterissa olevan termostaatin avulla. Pattereiden päällä ei saa kuivattaa vaatteita palovaaran vuoksi.

Lattialämmitys on syytä pitää aina päällä pesutiloissa, joihin se on asennettu. Lämmitys pitää rakenteet kuivana ja ehkäisee osaltaan kosteusvaurioiden syntymiä.

Jos asunnossasi on patteriventtiilien säätämisestä huolimatta jatkuvasti liian kuuma tai kylmä, ota yhteys kiinteistönhoitajaan.

Tuuletus hoidetaan nopeana, korkeintaan muutaman minuutin mittaisena ristituuletuksena. Yhden asteen huonelämpötilan laskeminen pienentää lämmityskustannuksia noin 5 %. Energian säästäminen on jokaisen vastuulla. Pitkällä tähtäimellä säästö tuntuu myös asumiskustannuksissa.

Vinkkejä energiansäästöön saa muun muassa Motivan verkkosivuilta www.motiva.fi.

Oven avaamisesta peritään aina maksu, myös silloin, kun oven avaaminen tapahtuu kiinteistönhoitajan työajalla. Oven avaamista pyytävän on tarvittaessa pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä.

Oven avaamisesta peritään:

– työpäivisin ma-pe klo 7.00-15.30      15,00 € (30,00 € 1.2.2024)

– muu aika klo 7.00-22.00                    40,00 € (50,00 € 1.2.2024)

– muu aika klo 22.00 – 7.00                  50,00 € (80,00 € 1.2.2024)

Oven avaamisesta lähetetään lasku. Hinnat sis. alv 24 %.

Kiinteistönhoitaja on avainasemassa kiinteistön ylläpidon tehtävissä. Hän huolehtii monista asumiseen ja asunnon korjauksiin liittyvistä käytännön asioista.


Kiinteistönhoitajien yhteystiedot löydät myös kiinteistön ilmoitustaululta.

Pääsääntöisesti kunnan kiinteistönhuoltotehtäviä ja siivousta hoitavat kunnan omat siivoojat ja kiinteistönhoitajat.

Kiinteistönhoitajien yhteystiedot:

Hannonen Markus p. 040 487 2889

Repo Jukka p. 044 781 1228

Silventoinen Jari p. 044 781 1928

Virolainen Arto p. 044 781 1954

Åkerlund Raimo p. 040 661 2537

Varallaolo p. 044 7811 940

Varallaolijat tekevät työajan jälkeen ja viikonloppuisin vain kiireelliset ja akuutit huolto- tai korjaustöitä.

Kiinteistönhoitajat

Hannonen Markus
Kiinteistönhoitaja
Repo Jukka
Kiinteistönhoitaja
Silventoinen Jari
Kiinteistönhoitaja
Valkeapää Mikko
Kiinteistönhoitaja
Åkerlund Raimo
Kiineistönhoitaja