Sinilevää havaittu Parikkalan kunnan yleisillä uimarannoilla
Uimavesin näytteenoton yhteydessä laboratorion näytteenottaja havaitsi tällä viikolla sinilevää runsaasti Saaren kirkonkylän uimarannalla. Sinilevää havaittiin vähän Rantapuiston ja Likolammen uimarannoilla. Tokkarin ja Haljakan rannoilla ei havaittu sinilevää.
Yleisten uimarantojen ylläpitäjät tarkkailevat sinilevätilannetta kunnossapitokäyntien yhteydessä. Imatran seudun ympäristötoimi seuraa tilannetta rantojen käyttäjiltä sekä rantojen ylläpitäjiltä saadun tiedon pohjalta.
Tilanne voi muuttua hyvin nopeasti
Sinilevän määrä vaihtelee hyvin nopeasti mm. tuulen suunnasta tai sateesta johtuen. Koska rannoilla ei ole jatkuvaa valvontaa, niin jokaisen uimarin on syytä tarkastaa uimaveden laatu aina ennen uimaan menoa. Aikuisten tulee seurata missä lapset uivat ja estää lasten uiminen sinileväpitoisessa vedessä.
Jokaisella Imatran seudun yleisellä uimarannalla on nähtävillä sinilevän tunnistusohje.
Sinileväkukinnan tuntomerkkejä
- vihertävä kerrostuma veden pinnalla tai rannassa, joka muistuttaa lateksimaalia tai sakeaa hernekeittoa
- vähäisempi esiintymä näkyy vedessä vihertävinä hiukkasina ja rannalla vihertävinä juovamaisina raitoina
- vanhemmat esiintymät muuttuvat vihertävän harmaiksi ja joskus myös kirkkaan turkoosin siniseksi
- maamainen, homeinen ja/tai tunkkainen haju
Jokamiehen levätestejä
- Ota leväistä vettä purkkiin ja anna sen seistä tunnin verran liikuttamatta purkkia. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, on kyseessä sinilevä.
- Koeta rannassa esimerkiksi kepillä, onko levämassa kiinteää ja voiko sitä nostaa kepillä. Jos levä jää roikkumaan keppiin on kyseessä rihmamainen levä, joka ei ole myrkyllistä. Jos massa kosketettaessa hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä on sinilevä.
Valtakunnallisen leväseurannan tiedot löytyvät Järviwikistä
Tiedot valtakunnallisesta leväseurannasta päivittyvät kesä-syyskuussa viikoittain Järviwiki verkkopalveluun. Ko. palvelussa on Imatran seudulta mukana 2 rantaa, joilta tehdään viikoittaista leväseurantaa. Sivustolle voi myös jokainen itse lisätä omia sinilevähavaintoja.
Ohjeita sinileväesiintymän varalle (linkki) http://www.imatranseudunymparistotoimi.fi/palvelut/vedet/uimarantojen-valvonta/sinileva/
Lisätietoja ja havaintojen ilmoitukset:
yleisten uimarantojen osalta: terveysvalvonta@imatra.fi
vesistöjen osalta: ymparistonsuojelu@imatra.fi
puh. 020 617 4323