PLA_77197057.jpg
Ajankohtaista

Parikkalan kunnan palveluista syksyn aikana

3.9.2020 14:00

Yleistä

STM ja THL on tarkentanut toimenpiteitä, joilla pyritään varautumaan korona-viruksen toiseen aaltoon rajoittamalla mm. matkustamista ja suurten tapahtumien järjestämistä. Samalla testauskapasiteettia lisätään. Ohjeet edellyttävät edelleen lähinnä henkilökohtaista pidättyvyyttä omassa käyttäytymisessä niin päivittäisten askareiden osalta kuin kontaktien osalta. Vastuu on meillä jokaisella. Pandemian toinen aalto saattaa vaikuttaa yllättävästi ja rajoituksia voidaan joutua antamaan lyhyelläkin aikajänteellä. Tilanteen hallitsemiseksi on syytä varautua pitkään kestäviin ainakin vuoden loppuun kestäviin rajoituksiin.

Tässäkin tilanteessa kunnan palvelut ovat kuntalaisten käytettävissä. Kunnanvirasto on avoinna normaalisti. Suositeltavaa on välttää kontakteja ja asioida mahdollisuuksien mukaan sähköpostilla ja puhelimella arkisin klo 9-15. Kasvomaskin käyttöä suositellaan ja niitä on asiointia varten varattu.

Harjulinnan kokoustilaa voi käyttää alle 10 henkilön kokouksiin. Valtuuston, hallituksen ja lautakuntien kokoukset pidetään toistaiseksi valtuustosalissa, minne järjestetään toimivat yhteydet ja kokouksen striimaus-/videointimahdollisuus syyskuun aikana.

Varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio

Yleisohjeena varhaiskasvatukseen ja kouluihin flunssaoireisille:

Mikäli on vain nuha, suositetaan 1-2 vrk seurantaa kotona. Ellei oire lievity, tehdään koronatesti. Lapsi on tällöin poissa päiväkodista/koulusta siihen saakka, kunnes negatiivinen vastaus on saatu tai lapsi on ollut oireeton kaksi päivää. Mikäli lapsella on myös yskää tai kuumetta tai ripulioireita, testataan lapsi 1 vrk sairastamisen jälkeen ja lapsi odottaa kotona negatiivisen tuloksen tai kaksi oireetonta päivää. Pitkittyvässä taudissa voi palata takaisin vasta oireiden mukaan, kuten tavallisestikin. Epäselvissä tilanteissa voi olla yhteydessä päivystysapuun tai terveys- ja hyvinvointiasemille, josta saa ohjeistusta. Uusintatestaus tulee miettiä tapauskohtaisesti, jos lapsen oireilu jatkuu pitkään.

Jos perhe ei vie lasta koronatestiin, lapsi voi mennä päiväkotiin/kouluun oltuaan kaksi päivää oireeton. Lapsen/oppilaan sairastuessa kesken päivän, tulee sairastunut ohjata erilliseen tilaan odottamaan hakijaa ja hänet tulee suojata maskilla. Tilanteessa, jossa muuta kyytiä ei saada järjestettyä, voidaan oppilas ohjata myös julkisiin liikennevälineisiin maskilla suojattuna.

Vapaa sivistys, kansalaisopisto, liikunta- ja kirjastopalvelut

Lähiopetuksena annettavassa vapaan sivistystyön koulutuksessa noudatetaan viranomaisten määräyksiä, ohjeita ja suosituksia koronatartuntojen leviämisen estämiseksi.

Lähikontaktien välttämiseksi riittävät turvavälit turvataan tilajärjestelyillä. Henkilömäärä pyritään rajaamaan siten, että henkilöiden väliin jää 1–2 metriä.

Opiskelijan tai opettajan ei pidä osallistua lähiopetukseen tai muuhun oppilaitoksen tiloissa järjestettävään toimintaan, jos hänellä on sairastumiseen viittaavia oireita. Muiden oppilaitoksen tiloissa työskentelevien tai siellä vierailevien ei myöskään pidä tulla oppilaitoksen tiloihin oireisena. Jos henkilö sairastuu päivän aikana, tulee hänen poistua välittömästi oppilaitoksesta tai siirtyä erilliseen tilaan. Oireisten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin.

Samoja ohjeita noudatetaan myös kunnan liikuntaryhmien toiminnassa.

Kirjastojen toiminnassa sovelletaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronaviruksen ehkäisemiseksi. Kirjastoissa huolehditaan mm. tilojen ja laitteiden hygieniasta ja asiakkaiden turvavälien säilymisestä. Ohjeet koskevat myös kirjastoautoja ja omatoimikirjastoja.

Voit lainata ja palauttaa kirjastosta aineistoja normaalisti. Jos haluat välttää kirjastotiloissa asiointia, suosi verkkoaineistoja, kuten e-kirjoja.

Tekniset palvelut

Parikkalan kunnan teknisen toimen henkilöstölle suositellaan käytettäväksi kasvomaskia silloin, kun töiden puolesta joudutaan työskentelemään kiinteistöissä, joissa on muuta henkilökuntaa. Tämän kaltaisia kohteita ovat mm. Saaren palvelutalo ja Hyvinvointikeskus. Kasvomaskia voi käyttää suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Kunnanvirastolta oikein mukavaa ja turvallista syksyä toivottaen,              

 

Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen (044 781 1250)

Hallintojohtaja Juha Vuorela (044 781 1251)

Rehtori Janne Hirvonen (044 781 1241)

Varhaiskasvatuspäällikkö Heli Räsänen (044 781 1239)

Rakentamispäällikkö Vesa Berg (040 653 1513) 


Takaisin ylös
Copyright © Parikkalan kunta 2020