PLA_77197057.jpg
Etusivu / Palvelut / Kehityshankkeet / HINKU-hanke / Vapaa-ajanasukkaille
Palvelut

Miten vapaa-ajanasukas voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen?

Vapaa-ajanasukas ja kunnan vakituinen asukas eivät juuri eroa toisistaan, mutta usein vapaa-ajanasunnot eroavat tavallisista omakotitaloista. Talviasuttavat loma-asunnot ovat yleistyneet ja niihin voidaan katsoa pätevän kaikki samat asiat kuin tavalliseen omakotitaloonkin. Vapaa-ajanasukkaan kannattaakin katsoa myös näiden sivujen "Kuntalaisille" osio. Alla esitellään mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen torjuntaan lähinnä sellaisten vapaa-ajanasukkaiden näkökulmasta, joilla on kesäasuttava vapaa-ajanasunto kunnassa.

Mökkeilyn aiheuttaman kasvihuonekaasupäästön voi laskea hyvin samantyylisellä mökkilaskurilla kuin omakoti- tai rivitalonkin. Linkistä löytyy myös muuta hyödyllistä tietoa vapaa-ajanasukkaille.

Edelleen monet kesämökeistä ovat sähköttömiä, koska sähköjen vetäminen olisi liian kallista tai jopa mahdotonta. Tällaisissa kohteissa kannattaa miettiä voisiko sähkön tuottaa itse. Sähköntuottaminen sopii myös sellaisille mökeille, jotka on jo aikaisemmin liitetty sähköverkkoon. Jos mökkiä käytetään vain kesäisin, onnistuu tarvittavan sähkön tuottaminen esimerkiksi aurinkopaneeleilla. Sähköä voidaan tuottaa itse myös tuulivoimalla. Tuuli- ja aurinkovoimalla tuotettu energia on uusiutuvaa ja hiilivapaata energiaa.

Jätteiden lajittelu mökkeillessä on yhtä tärkeää kuin kotonakin. Mökkeillessä tulisi kiinnittää erityisesti huomiota biojätteen kompostointiin. Kompostointiopas löytyy Etelä-Karjalan jätehuolto Oy:n sivuilta. Täältä löydät lisätietoa jätteiden muusta lajittelusta ja kierrättämisestä.

Vinkkejä ekologiseen mökkeilyyn löytyy muun muassa "Lomalla luonnon keskellä -ekologisen mökkeilyn oppaasta".

 

 
HINKU_Parikkala_vaaka.png
Takaisin ylös
Copyright © Parikkalan kunta 2021